Misschien herken je het gevoel wel. ’s Avonds ben je moe, het enige dat dan nog helpt is je ogen sluiten. Dat geeft verlichting. Geen prikkelend gevoel meer en rust voor je ogen. Heel normaal en iedereen heeft wel eens zo’n dag. Maar wat nu als je altijd last van je ogen hebt. Dan wordt het een heel ander verhaal. Met een mooie term heet dat Keratoconjunctivitus sicca. Het betekent dat je last van droge ogen hebt.
1. Hoe ontstaan droge ogen precies?
Wanneer je veel achter een monitor werkt, in ruimtes met airconditioning bent of contactlenzen draagt, dan heb je een grotere kans op droge ogen. Gelukkig is dit meestal tijdelijk. Ons oog is een behoorlijk slim orgaan. Het is gemaakt met een hoornvlies en zorgt zelf voor een egaal laagje vocht. Dat vocht is nodig om het beeld dat binnenkomt, goed op het netvlies te kunnen projecteren. Naast water zijn er ook andere ‘ingrediënten’ nodig, zoals olie en slijm. De olie komt uit kleine kliertjes in de oogleden. Wanneer er ergens in de samenwerking van het water, de olie en het slijm iets niet goed gaat, krijg je droge ogen. Een branderig en soms zelfs jeukend gevoel.
2. Mogelijke behandelingen voor droge ogen
De vraag is dan natuurlijk, wat kun je er tegen doen? Je wilt liever geen pijnlijk aan je ogen. En dat hoeft ook niet. Vaak zijn simpele oogdruppels of warme kompressen al een hele goede oplossing.
Oogdruppels en warme kompressen
Met oogdruppels creëer je als het ware kunsttranen. Op die manier houd je je oog kunstmatig vochtig. Met warme kompressen richt je je juist op de olie. Door de warmte wordt het vet in je oogleden vloeibaar en komt het beter in de traanfilm als je knippert.
Oogzalf
Mocht dit niet voldoende helpen, dan kun je medicatie overwegen. Er zijn medicijnen die specifiek gericht zijn op oogproblemen. Dat kan bijvoorbeeld een oogzalf zijn. Hiervoor moet je wel even naar een specialist zodat je, onder begeleiding, de juiste zalf gaat gebruiken.
Intense pulsed light (IPL)
Iets heel anders is IPL. Dit staat voor Intense Pulsed Light en is een redelijk nieuwe behandeling. Het wordt in de dermatologie al langer gebruikt. Zo worden er ook huidaandoeningen zoals rosacea mee behandeld. Na een IPL behandeling gaan de klieren in de je ooglid beter functioneren. De warmte van het licht, maakt de olie vloeibaar(der). De kosten voor een IPL behandeling worden nog niet vergoed uit je ziektekostenverzekering. Misschien dat dit op termijn nog gaan gebeuren.