Over een kleine twee weken is het dan eindelijk weer zo ver, de lente begint. Vorige week was de temperatuur al een aantal keer gestegen naar ruim 15 graden, erg bijzonder want die week ervoor lag er nog zo’n 30 centimeter sneeuw, maar toch is het zo! In Nederland kan het allemaal en is niets zo veranderlijk als het weer. Veel mensen zijn dol op het voorjaar en krijgen er weer veel energie van. Het is dan ook niet voor niets zo dat de grote schoonmaak in huis vaak plaats vindt in het voorjaar. Ook voor vogeltjes staat er weer een mooi seizoen voor de deur. Sommige vogels beginnen al in februari met broeden. Ze zijn druk met het maken van nestjes en het zoeken van voedsel. Help ze een handje met een vogelhuisje in je tuin! Het is een klein hokje (vaak van hout) waarin vogels een nestje kunnen maken zodat ze rustig en fijn kunnen gaan broeden. Wil je ook een vogelhuisje in je tuin ophangen of neerzetten? Lees dan onderstaande tips om dit zo goed mogelijk te doen. Vogels zijn namelijk soms best kieskeurig en ze hebben wel bepaalde eisen.

1. Kies voor een rustige plek. Wanneer je het nestkastje ophangt naast je achterdeur zal geen enkele vogel het durven te betreden, het is een veel te drukke locatie. De optimale locatie voor een vogelhuisje is een wat beschutte plek, bijvoorbeeld in een boom of in een klimop haagje.

2. Hang het nestkastje op een hoogte van circa 2 meter. Dit is voor de meeste tuinvogels de ideale hoogte.

3. Zorg dat het vogelhuisje een vrije aanvliegroute heeft. Hoewel het vogelhuisje dus graag op een beschutte plek hangt, dient de aanvliegroute wel vrij te zijn. Vogels moeten er gemakkelijk in en uit kunnen vliegen.

4. Hang het vogelhuisje stevig op. Het zou natuurlijk verschrikkelijk zijn als vogels een nestje aan het bouwen zijn in je vogelhuisje en ze bij een windhoos op de grond vallen.

5. Houd rekening met regen en zonlicht. Kies bij voorkeur geen plek waar het huisje in de felle zon hangt. Daar houden vogels niet van. Gericht op het noordoosten wordt vaak gezien als de beste richting voor een vogelhuis.

Wist je dat de opening van een vogelhuisje vaak bepaalt welke vogels er op af komen? Vind je een winterkoning bijvoorbeeld een leuk vogeltje die je graag zou willen aantrekken? Kijk dan naar nestkastjes met een opening van circa 30 mm. Voor pimpelmezen kies je een vogelhuis met een opening van circa 27 mm. Er kan natuurlijk niets gegarandeerd worden, want vogels kiezen uiteindelijk zelf waar ze willen verblijven, maar het kan wel helpen door hierop te letten.