De zomer is voorbij. Dat staat inmiddels al wel vast. Dat betekent dat we weer die kleurloze donkere tijd tegemoet gaan. De winter, ik word al nerveus als ik het zeg. De zon komt later pas op en gaat eerder weer onder. Dat draagt bij en het droevige, sleur achtige sfeertje dat bij de winter past.

Deze jaarlijkse tegenvaller zou je echter niet naar beneden moeten trekken. Je moet deze droevigheid compenseren met een verbetering van je thuissituatie. Zodra de zon om vijf uur alweer onder is gedoken, moet wat er bij je in huis staat je de vreugd brengen. Hoe maak ik mijn huis klaar voor deze kille tijd?

Plantjes

Terwijl buiten de bladeren van de bomen afvallen en de laatste rozen hun blaadjes betreurd tot de grond richten, gebeurt binnenshuis het tegenovergestelde. Buiten vindt voor de planten en bomen al genoeg verderf plaats. Daarom beurt het veel mensen op om thuis een paar plantjes, bij voorkeur kleurrijke, in het zicht te zetten. Dat biedt je enige troost voor het naar en van werk komen in het donker. Dan heb je tenminste nog thuis je plantjes.

Bijpassende stijl

In de winter is de sfeer erg belangrijk. Een huis met een goede sfeer doet mensen meer vreugd in de winter. Kijk maar eens naar die oude wintersport chalets die glorieus in de kille kou en sneeuw, sterk maar vooral sfeervol staan. De mooie houten raamkozijnen maken het verschil. Voor jezelf zulke kozijnen op maat bestellen om je huis dezelfde uitstraling te geven als de houten Oostenrijkse hutjes, is een grote eerste stap naar winter comfort. Houten kozijnen bestellen is misschien een beetje duur, maar daar komen kunststof kozijnen te pas.

Nieuwe inrichting

Binnen het huis valt er nog veel meer te veranderen dan alleen wat plantjes. Kleine dingen in de winter laten je net een tikkeltje warmer van binnen voelen. Een ‘doe het zelf’ glühwein kit laat het leven voor menig man soepeler afgaan. Niet omdat het werkelijk een verschil maakt aan je situatie, maar omdat het dat ene beetje vreugd bijdraagt dat je koppie boven water weet te houden. De glühwein is natuurlijk louter een voorbeeld. Voor de een is het glühwein en voor de ander diverse soorten thee. Zolang je vindt wat je blij maakt.

Samenhang

Laatstens mag niet vergeten worden dat het hele huis samen moet hangen met elkaar. Niet in de zin van dat elke bewoner zich om vijf uur ‘s middags moet melden voor een gezamenlijk kopje thee, maar dat er in het huis een sfeer dominant is. Bij een modern huis passen dus bijvoorbeeld geen houten raamkozijnen.