Scooter theorie

Voor je een scooter op mag (als chauffeur), heb je een bromfietsrijbewijs nodig. Want een scooter is gelijk aan een bromfiets. Mocht je al een autorijbewijs hebben (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A), dan hoef je geen scooter theorie meer te leren voor een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM). Want in die beide gevallen krijg je dat automatisch dan bijgeschreven op je rijbewijs. Theorie-examen afleggen voor het bromfietsrijbewijs mag vanaf een leeftijd van 15,5 jaar. Pas een half jaar daarna (vanaf je 16e) mag je rijlessen volgen op een scooter of bromfiets en een praktijkexamen doen. Al deze regels gelden overigens ook voor een snorscooter waarop je een snelheid van maximaal 25 km per uur mag bereiken.

Scooter theorie leren – het gemak van een online-cursus

Hoe kun je nu het beste je scooter theorie leren? Dat hangt een beetje af van wat jou goed ligt. Sommige mensen verslinden gemakkelijk een theorieboek over bromfietsen en scooters. Die zijn te koop bij boekenwinkels of online. Er zijn verschillende uitgevers van dit soort boeken. Zorg er wel voor dat wanneer je een boek koopt, dit een actueel exemplaar is. Tweedehandsboeken kunnen fouten bevatten want verkeersregels veranderen soms. Bij rijscholen kun je ook theorielessen gaan volgen. Dat is handig, zeker als je veel vragen hebt. Want de docent kan die dan gaan beantwoorden. Een lesboek zegt niets terug. Tot slot kun je ook een online-cursus volgen. Diverse websites bieden aan om je scooter theorie als voorbereiding op het examen te gaan leren.

Net voor het examen start

Nadat je ervan overtuigd bent dat je de scooter theorie in detail kent, is het tijd om je te laten toetsen via het bromfiets theorie-examen. Je kunt dit individueel afleggen en ook klassikaal. Je moet minstens een kwartier van tevoren op het examencentrum aanwezig zijn en je aanmelden bij een aanmeldzuil. Je spullen kunnen in een locker en via een oproepscherm zie je wanneer je je mag melden bij de balie ‘start theorie-examen’. Hier wordt jouw ID gecontroleerd en krijg je te horen aan welke tafel je kunt aanschuiven.

Het examen zelf

Eenmaal gezeten log je in met je reserveringsnummer. Dan krijg je eerst enkele vragen om te oefenen. Daarna start het echte CBR-bromfiets theorie-examen. Die bestaat uit vijftig vragen, sommige beantwoord je met ja/nee, andere zijn meerkeuzevragen en dan zijn er nog invulvragen (invullen van een getal). Je krijgt verkeerssituaties voorgeschoteld waar vragen aan zijn gekoppeld. Je moet jezelf zien als de bestuurder van de scooter of bromfiets die je in beeld ziet. Welke kennis wordt getoetst?

• Verkeersregels

• Verkeersinzicht

• Verantwoord rijgedrag

• Milieu- en voertuigtechniek

Na het examen zie je meteen of je geslaagd of gezakt bent. De fout beantwoorde vragen worden ook weergegeven. Ben je gezakt, dan weet je welk type vragen je nog beter moet gaan oefenen.

Enkele tips om scooter theorie te oefenen

• Leer alle stof van scooter theorie

• Leer liever een uur per keer dan een halve of hele dag achter elkaar

• Maak samenvattingen van lesstof die je moeilijk vindt

• Herhaal de lesstof minstens een paar keren

• Test jezelf regelmatig door oefenexamens te maken