aluminium

Smeden is een van de oudste manieren om metaal te bewerken. Dit wordt gedaan door een stuk metaal zodanig te verhitten dat het verbogen kan worden. Vervolgens wordt het metaal in de gewenste vorm gebracht.

De ontwikkeling van smeedtechnieken is zeer belangrijk geweest in de historie van de mens. Overal was vroeger wel een smederij te bekennen, degene die het smeden deed, noemen we een smid.

Extruderen

Extruderen kunnen we zien als het smeden van deze tijd. Dit is namelijk een vormgevingstechniek waarbij het voorverwarmde metaal door een matrijs geperst wordt. Vervolgens zal het metaal gekoeld worden met behulp van lucht of water.

Extruderen kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Het kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je gemakkelijk producten kan installeren of veel mooier een geheel kan maken.

Een goed voorbeeld waar een product gebruik heeft gemaakt van extruderen is een profiel van een raamkozijn.

Aluminium extrusie

Een van de soorten extrusies die veelvoudig gebruikt wordt, is een aluminium extrusie. Dit komt omdat aluminium zeer licht, sterk, corrosiebestendig en eenvoudig te bewerken is.

De geschiedenis van aluminium

Aluminium is een metaal dat al in de oudheid bekend is, het was vroeger echter zeer kostbaar. In 1886 werd de productie van het metaal op grote schaal mogelijk. Dit had als gevolg dat de metaal veel voordeliger werd. Door zijn vele voordelen werd het metaal veelvuldig geproduceerd.

Buizen

Buizen worden ook geëxtrudeerd, deze kunnen hierdoor veel kracht in de lengte weerstaan. Metalen buizen worden meestal verbonden door ze te lassen. Maar ze kunnen ook verbonden worden op andere manieren, zoals schroefdraad en bouten.

Als er een risico voor corrosie bestaat, dan is roestvast staal de beste optie. RVS buizen bestaan hoofdzakelijk uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof.

Roestvaste staal

Roestvaste staal werd op 13 augustus 1913 voor het eerst gegoten door Harry Brearley in het laboratorium Brown-Firth. Deze kunnen voor talloze opties worden gebruikt. Ze staan namelijk bekend om hun mechanische sterkte, de oppervlakte die niet wordt aangetast bij gebruik en de gemak bij het reinigen.

In verschillende soorten fabrieken is dit zeer belangrijk. Het kan namelijk van groot belang zijn dat buizen niet beschadigen en makkelijk gereinigd kunnen worden.