Waarom zou je postzegels verzamelen? Of juist verkopen!

Postzegels: die kleine stukjes papier dat je in de hoek van een envelop plakt, om je brief de wereld rond te sturen. Je zou denken dat ze er altijd al waren, maar er was een tijd dat postzegels niet bestonden en het versturen van post een stuk minder eenvoudig ging.

De rijke geschiedenis van de postzegels

Voordat de postzegels bestonden moest de ontvanger betalen voor de ontvangen post. Dit systeem was erg onhandig en al snel kwam de postzegel. De allereerste postzegel ter wereld komt uit 

Engeland en stamt uit 1840. Enter Sir Rowland Hill stelde voor om een klein stukje papier te gebruiken dat vooraf betaald kon worden: de postzegel. Dit idee was zo goed dat het in 1840 officieel werd ingevoerd in Groot-Brittannië met de uitgave van de allereerste postzegel. Deze postzegel wordt ook wel de Penny Black genoemd. De eerste Nederlandse zegel dateert uit 1852.

Om brieven te versturen of toch een waar kunststuk

Postzegels hebben stuk voor stuk een knipoog naar geschiedenis, cultuur, kunst, of wetenschap. Elke postzegel vertelt een verhaal over een land, zijn geschiedenis, beroemde personen, natuurlijke landschappen, dieren, en belangrijke gebeurtenissen. Postzegels zijn vaak dan ook ware kunstwerken, ontworpen met oog voor detail en esthetiek. Verzamelaars duiken vaak diep in de achtergronden van hun postzegels, waardoor ze waardevolle kennis opdoen over diverse onderwerpen. Verzamelaars waarderen de artistieke waarde van postzegels, van hun kleuren en ontwerpen tot de gebruikte druktechnieken. Het verzamelen van postzegels kan worden gezien als het verzamelen van kleine stukjes kunst.

Waar het verzamelen goed voor is!

Omdat postzegels vaak een klein stukje kunst zijn, zijn er in de loop der jaren ook steeds meer verschillende soorten ontstaan. Dit maakt het dan ook gelijk zo leuk om het te verzamelen. Het is als het verzamelen van kunst. Zo zijn er veel mensen die de hobby hebben om vele verschillende soorten postzegels te willen verzamelen. Voor veel verzamelaars is de opwinding van de jacht op die ene zeldzame of gewilde postzegel een grote drijfveer. Het zoeken naar postzegels op beurzen, in winkels, online, of ruilen met andere verzamelaars biedt een gevoel van avontuur en ontdekking. Postzegels verzamelen kan mensen samenbrengen. Clubs, beurzen, en online forums bieden plaatsen waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten, ervaringen delen en van elkaar leren. Voor sommigen is het een manier om vriendschappen te sluiten met mensen van over de hele wereld.

De waarde van postzegels

Sommige postzegels zijn zeer waardevol en kunnen in de loop der tijd in waarde toenemen. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze zeer zeldzaam zijn door beperkte oplage of omdat ze uit een historische periode komen. Ook de herkomst kan veel waarde toevoegen. Zo is het voor sommige verzamelaars een aantrekkelijke bijzaak dat hun collectie mogelijk een goede investering is, en kan men bijvoorbeeld op het juiste moment de verzameling postzegels verkopen. Daarom is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige marktwaarde van de te verkopen postzegels. Ook is de staat waarin de postzegel bevind van cruciaal belang. Bij Feddema zijn ze altijd op zoek naar zeldzame zegels en mooie verzamelingen of voorraden. Met de jarenlange ervaring bekijken ze graag zowel je Nederlandse als je buitenlandse postzegelverzamelingen, en kunnen zo een eerlijke taxatie doen op je collectie.