data

Data is tegenwoordig een belangrijke factor voor het succes van een bedrijf. Het is niet alleen belangrijk om data te verzamelen, maar ook om deze op de juiste manier te beheren en te gebruiken. In dit artikel bespreken we daarom  het belang van data voor een bedrijf en de verschillende manieren van datamanagement. Daarbij is het ook goed om te kijken naar de verschillende oplossingen. Want ook voor een relatief klein bedrijf, is het op de juiste manier  verwerken en ook gebruiken van data essentieel om ervoor te zorgen dat je groeit.

Wat is datamanagement precies?

Datamanagement is het proces van het verzamelen, opslaan, beheren, beschermen, analyseren en gebruiken van gegevens om bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen. Het gaat niet alleen om het opslaan van gegevens, maar ook om het waarborgen van de kwaliteit, beveiliging en beschikbaarheid van de gegevens, evenals om het gebruik van gegevens om betere beslissingen te nemen en bedrijfsprocessen te verbeteren. Een goed en tevens ook klassiek voorbeeld is het voorraadbeheer in de supermarkt. Op het moment dat er een pak melk langs de scanner bij de kassa staat, maakt het systeem hier direct een ‘melding’ van. Dit houdt in dat er op basis van data exact kan worden bepaald hoeveel pakken melk er worden verkocht en hoeveel er moeten worden ingekocht.

Het belang van data

Data is voor ieder bedrijf van wezenlijk belang. Zonder data is het vrijwel onmogelijk om te kunnen bepalen of je je doelstelling wel of niet hebt weten te behalen. Daarnaast zegt het ook iets over je bedrijf zelf. Stel dat je namelijk niet beschikt over de juiste data, dan wordt het heel lastig om bepaalde beslissingen te kunnen nemen. Toch is alleen het in bezit hebben van data niet voldoende. Het moet namelijk ook op de juiste manier worden gemanaged. Alleen dan kun je er hetgeen mee, waarvoor het uiteindelijk allemaal bedoelt is.

Verschillende oplossingen

Eén van de oplossingen om data goed te kunnen managen, is het gebruik van een ERP systeem van Sj-solutions.nl. Met een ERP pakket kun je namelijk de data niet alleen centraal opslaan, maar kun je het ook in hetzelfde systeem verwerken en daarom voor allerlei verschillende doeleinden gebruiken. Nu is het voor een wat kleiner bedrijf vaak kostbaar om een ERP pakket aan te schaffen, maar zijn er gelukkig ook tal van andere mogelijkheden, zodat je ook als kleine onderneming, je data niet alleen goed kunt opslaan, maar ook kunt inzetten voor het verbeteren van je bedrijfsprocessen en het behalen van je doelen.