Voor elke auto die zich op de Nederlands weg begeeft is het vereist dat deze over (minstens) een WA-verzekering beschikt. Dit geldt niet alleen voor de gewone personenauto’s waarover we allemaal beschikken, maar ook voor bijvoorbeeld de oldtimers die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Het verzekeren van een oldtimer is evenwel veelal een dubbeltje op zijn kant. Dat is het gevolg van het feit dat er best een aantal bijzondere voorwaarden aan verbonden kunnen zijn. Voor een oldtimer geldt bijvoorbeeld dat ze veelal over een bepaalde leeftijd dient te beschikken. Bovendien is het ook nog eens zo dat veelal slechts een beperkt aantal specifieke voertuigen voor een oldtimerverzekering in aanmerking komen. Zou jij graag meer willen ontdekken over een oldtimer verzekeren? Dan is het zonder meer de moeite waard om je even te verdiepen in de onderstaande informatie.

Wanneer is een oldtimer verzekeren mogelijk?

Laat ons in eerste instantie maar even kijken naar de globale eisen die een verzekeraar kan verbinden aan een oldtimer verzekeren. De eisen die hiervoor gelden zijn overigens niet vastgesteld. Het is dus eigenlijk aan de verzekeraar om in grote lijnen te bepalen of een bepaalde auto kan worden verzekerd als oldtimer of niet. In ieder geval dien je aandachtig te zijn voor deze voorwaarden:

 1. Is de auto die je wil laten verzekeren goed beveiligd of niet?
 2. Wat is het gehanteerde maximale gewicht voor oldtimer verzekeringen?
 3. De auto dient minstens 10, maar vaak zelfs ten minste 30 jaar oud te zijn;
 4. Er geldt doorgaan altijd een maximum aantal kilometers per jaar;
 5. Een FEHAC-lidmaatschap kan een vereiste zijn;
 6. De auto dient mogelijks van een bepaald, specifiek merk te zijn;
 7. De auto dient te beschikken over een minimale taxatiewaarde;

Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat een oldtimer verzekeren niet zo eenvoudig is als het afsluiten van een gewone standaard autoverzekering. Bovendien kunnen de geldende voorwaarden sterk verschillen afhankelijk van de verzekeraar waar je een beroep op doet. Je even grondig verdiepen in de geldende polisvoorwaarden voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaalde oldtimerverzekering is dan ook nooit een overbodige luxe, integendeel.

Welke oldtimerverzekeringen bestaan er allemaal?

Wanneer we het aanbod van een oldtimerverzekering op de markt gaan bekijken kunnen we meteen tot de conclusie komen dat er best een aantal verschillende soorten bestaan. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen de standaard polissen die ook bij een gewone autoverzekering bestaan. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 1. De WA-verzekering;
 2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
 3. De allrisk oldtimerverzekering;

Belangrijk om rekening mee te houden is dat er eveneens een onderscheid wordt gemaakt tussen een volwaardige oldtimerverzekering en een zogenaamde semi-oldtimerverzekering. In het eerste geval dien je wellicht rekening te houden met een aanzienlijke beperking voor wat het aantal kilometers betreft dat je jaarlijks kan rijden. Dat is niet het geval bij een semi-oldtimerverzekering. Daarbij is het dan ook in principe gewoon mogelijk om dagelijks met de oldtimer te rijden. Let wel, de kosten voor een dergelijke verzekering liggen doorgaans (uiteraard) een stukje hoger.

Is een youngtimerverzekering een interessant alternatief?

In bepaalde gevallen is het mogelijk dat je niet in aanmerking komt om een oldtimerverzekering af te sluiten voor jouw auto. Dat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn. In dat geval kan je namelijk overwegen om een zogenaamde youngtimerverzekering af te sluiten. Het betreft hier een verzekering die ergens tussen de gewone autoverzekering en de oldtimerverzekering in zit. Je kan ook in dit geval deze verzekering gewoon gebruiken voor de auto die je dagelijks gebruikt. Let wel, de kosten die je moet betalen voor een youngtimerverzekering liggen in de praktijk uiteraard wel een stukje hoger in vergelijking met de kosten die moeten worden betaald voor een oldtimerverzekering.

Hoe wordt de premie van een oldtimerverzekering berekend?

Wil je graag een oldtimer verzekeren? Dan spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten met welke kosten je daarvoor rekening dient te houden. De premie die moet worden betaald voor de oldtimerverzekering wordt in de praktijk berekend aan de hand van verschillende factoren, namelijk:

 1. De taxatiewaarde waar de oldtimer over beschikt;
 2. De leeftijd van de oldtimer;

In het merendeel van de gevallen kan er worden vastgesteld dat de premie die je moet betalen voor je oldtimerverzekering (aanzienlijk) kan stijgen na verloop van tijd. Deze stijging wordt gerealiseerd door het feit dat de waarde van een oldtimer toeneemt naarmate deze ouder wordt. In bepaalde gevallen is er wel sprake van een oldtimerverzekering met een vaste premie, maar dat is zeldzaam.

Je oldtimer alleen gebruiken tijdens de zomermaanden?

Voor heel wat mensen geldt dat ze hun (cabrio) oldtimer uitsluitend gebruiken tijdens de warme(re) zomermaanden. Dat is natuurlijk perfect mogelijk. In dit geval is het echter veelal een beetje vervelend dat de verzekeringspremie meteen voor een volledig jaar moet worden betaald. Gelukkig zijn er verzekeraars die je hiervoor een alternatief bieden. Bij verschillende verzekeraars is het dan ook mogelijk om je oldtimer bijvoorbeeld uitsluitend tijdens de zomermaanden te verzekeren. Let wel, dit betekent wel dat je er gedurende rest van het jaar niet mag mee rijden. Zijn er dus met andere woorden enkele mooie winterdagen met een stralend zonnetje die uitnodigen om met de oldtimer te gaan rijden? Dan zal je die dagen helaas aan je voorbij moeten laten gaan.

Tip! Voer altijd een vergelijking uit voor je oldtimerverzekering!

Een oldtimer verzekeren doe je eigenlijk beter niet zonder eerst even een vergelijking uit te voeren. Tijdens het uitvoeren van een dergelijke vergelijking zal je kunnen vaststellen dat er niet onaanzienlijke verschillen bestaan tussen de verschillende verzekeringen voor oldtimers die op de markt zijn terug te vinden. Wil je graag voordat je een oldtimer gaat verzekeren een vergelijking uitvoeren? Dan is het wellicht de beste keuze om dat te doen bij een objectieve vergelijkingssite. Op die manier zal het voor jou direct duidelijk wordt bij welke partij jouw oldtimer verzekeren mogelijk is tegen de meest interessante voorwaarden en vooral ook tegen de laagst mogelijke kosten