De koolmees is een vogeltje die je herkent aan zijn gele lijfje met zwarte kop. Het vogeltje is gemiddeld zo’n 14 cm groot. Het is een van de meest populaire vogelsoorten in Nederland. Je komt ze overal wel tegen. Ze zijn ook vaak bij woonwijken te vinden, mits het wel een natuurlijke omgeving is en van een vogelhuisje maken ze al gauw hun huisje. De koolmees broedt vanaf eind april.

Een vogelhuisje voor de koolmees kun je zelf maken óf kopen in de winkel. Bij tuincentra en dierenspeciaalzaken vind je ze vaak wel in de schappen. Ook online zijn vogelhuisjes te koop, vaak is het assortiment daar ook wat uitgebreider en is er dus meer keuze qua uitstraling en formaat. De opening van een vogelhuisje voor een koolmees is circa 32 mm doorsnede. Hang het vogelhuisje op een minimale hoogte van 180 cm op. Zo is de kans klein dat een kat er bij kan komen. Hang je het vogelhuisje aan een boom? Bekijk dan de opties hoe je kunt voorkomen dat katten erin klimmen. Een speciale kattengordel om de boomstam kan bijvoorbeeld een oplossing zijn.

Hang een vogelhuisje niet in direct zonlicht of aan de kant waar de regen vaak op staat. Zorg voor een zo veel mogelijk beschutte plek. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat er een vrije aanvliegroute is. De vogels moeten gemakkelijk naar de ingang van het vogelhuisje kunnen vliegen zodat ze het huisje met gemak kunnen betreden.  Zorg er natuurlijk ook voor dat het geen drukke plek is. Hang je het vogelhuisje bijvoorbeeld bij de achterdeur neer dan zullen ze er niet rustig in verblijven, omdat ze continu schrikken van de bewegingen en geluiden om hen heen. Kies een plek in je tuin waar ze rustig kunnen verblijven maar natuurlijk wel zodat je het kunt zien! Het is erg leerzaam en interessant om naar te kijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.