Ga je scheiden met kinderen? Dan is het belangrijk om te vermelden dat deze scheiding als gevolg heeft dat alles goed geregeld wordt voor de kinderen. Een scheiding is immers een verdrietige zaak waarbij het belangrijk is dat de kinderen zo min mogelijk te maken krijgen met nadelige gevolgen. Immers kan een scheiding een instabiele situatie voor de kinderen als gevolg hebben. Als volwassen mensen is het mogelijk om de scheiding zodanig te regelen dat er zo min mogelijk problemen zijn. Dit is prettiger voor jou, jouw partner en de kinderen.

Ouderschapsplan

Het is de bedoeling dat jij bij een scheiding een plan opstelt samen met jouw partner. Dit doe je door te kiezen voor een ouderschapsplan. Het is mogelijk om voldoende informatie hierover te vinden op rijksoverheid.nl. Je moet het ouderschapsplan vastleggen op een manier die volgens de wetten gaat. In een ouderschapsplan leg je vast wat voor afspraken er zijn op het gebied van kosten over de verzorging en opvoeding. Verder moet de omgang met kinderen geregeld worden op een manier waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt. Het ouderschapsplan kan vervolgens onderdeel uit maken van de echtscheidingsovereenkomst.

Echtscheidingsconvenant

Het is een echtscheidingsovereenkomst waarbij jij ervoor zorgt dat de echtscheiding goed wordt vastgelegd. Dit is belangrijk vanwege juridische redenen, verder kan zo’n document tevens duidelijkheid geven voor jou en jouw partner. Alles wat te regelen valt en alles wat verdeeld moet worden zal in dit document voorkomen. Denk hierbij aan een pensioenuitkering, alimentatie, geld en spullen. Het is niet verplicht om een echtscheidingsovereenkomst op te stellen, dit geldt echter wel voor een ouderschapsplan.

Zorg voor de kinderen

Het feit dat het verplicht is om een ouderschapsplan op te stellen heeft te maken het feit dat zorg voor de kinderen erg belangrijk is. Zorg er voor dat je als ouder op een duidelijke manier uitlegt aan een kind wat er gaat gebeuren. Door een goede voorbereiding is het mogelijk voor het kind om informatie makkelijker te verwerken. De rechtbank zal verder ook helpen om het gehele proces voor kinderen makkelijker et maken. De rechtbank roept namelijk kinderen van 12 tot 18 jaar op om een gesprek te voeren. In een kort gesprek met de rechter krijgen kinderen extra begeleiding.

Alimentatie

Indien je getrouwd bent in een gemeenschap van goederen dan zal het geld vaak eerlijk verdeeld worden. Dit heeft als gevolg dat de ene partij die meer geld heeft verdiend dan de andere partij zich vaak benadeeld voelt. Toch is het belangrijk om te vermelden dat het naast geld bij een scheiding voornamelijk gaat om zorg voor de kinderen. Als de ene ouder verantwoordelijk wordt voor de zorg van hun kinderen en de andere ouder niet dan zal er sprake zijn van alimentatie. Dit heeft als gevolg dat de zorg voor de kinderen betaalbaar blijft. Op deze manier hebben kinderen meer toekomstmogelijkheden en komen zij gedurende hun jeugd minder tekort. Wat betreft de zorg voor de kinderen bestaat de mogelijkheid om samen zorg te dragen voor de kinderen of deze zorg te verdelen.

Gemakkelijk een scheiding regelen

Scheiden van elkaar is vaak een pijnlijk en moeilijk proces. Hierdoor zal het erg fijn als dit proces zo makkelijk gemaakt wordt. Toch moet je ontzettend veel regelen om ervoor te zorgen dat je voldoende afspraken maakt en weer verder kan gaan met je leven. Wie gaat er bijvoorbeeld voor de kinderen zorgen? Is dat de moeder of de vader of allebei? Dit zijn gevoelige onderwerpen om te bespreken. Daarnaast zijn er tevens voldoende zakelijke onderwerpen die besproken moeten worden. Denk hierbij aan de verdeling van kosten en wie er bijvoorbeeld in het huis blijft wonen. Om deze gesprekken goed te leiden en tot afspraken te komen is het verstandig om te kiezen voor een scheidingsmediator.

 

Meer weten? Kijk op de website van Van Houten Mediation.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.