Als onderneming kan je geconfronteerd worden met verschillende problemen of dreigingen. Voor een aantal van deze problemen of dreigingen geldt dat ze over een juridisch karakter kunnen beschikken. Gelukkig is het als bedrijf in de praktijk ook mogelijk om je te kunnen wapenen tegen dergelijke risico’s. Eén van de manieren om dit te kunnen doen is door middel van de algemene voorwaarden. Deze voorwaarden maken onder meer duidelijk over welke verplichtingen je als bedrijf beschikt, maar maken daarenboven onder meer ook duidelijk hoe het is gesteld met de betalingsvoorwaarden. Moet jij nog algemene voorwaarden opstellen voor jouw bedrijf? Dan kan de informatie hieronder voor jou ongetwijfeld interessant zijn om rekening mee te houden.

Wat maakt algemene voorwaarden zo belangrijk?

Algemene voorwaarden zijn van ongelofelijk groot belang voor een bedrijf. Wanneer een onderneming niet terug kan vallen op dergelijke voorwaarden kan dat er in de praktijk voor zorgen dat ze kan worden blootgesteld aan een groot aantal niet onaanzienlijke risico’s die zelfs het verdere bestaan van het bedrijf in gevaar kunnen brengen. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil je er als onderneming zeker van kunnen zijn dat je altijd terug kan vallen op sluitende voorwaarden voor wat jouw bedrijfsvoering betreft? Dan is het zeker de moeite waard om duidelijk AV’s op te stellen. Je kan er heel wat (juridische) problemen preventief mee het hoofd bieden.

Over welke inhoud moeten deze voorwaarden beschikken?

Bij het opstellen van algemene voorwaarden dien je altijd rekening te houden met de precieze inhoud waar deze over moeten beschikken. Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat deze documenten behoorlijk lijvig zijn. Vroeger was het zo dat ervoor deze voorwaarden voor werd gekozen om ze altijd op de achterzijde van de factuur te drukken. Tegenwoordig wordt er op de factuur vooral naar verwezen. Dat is het gevolg van het feit dat de voorwaarden veel te groot en uitgebreid zijn geworden om één A4 te kunnen drukken.

In de algemene voorwaarden dient er bijvoorbeeld te worden aangegeven over welke rechten en plichten je als bedrijf beschikt. Daarnaast dient er ook te worden gekeken naar de voorwaarden waar je klanten aan dienen te voldoen. Hierbij gaat het dan voornamelijk om de betalingsvoorwaarden. Binnen welke vooropgestelde periode dienen je klanten bijvoorbeeld hun facturen te betalen? Vergeet bovendien ook zeker niet aan te geven welke rechtbanken bevoegd zijn in geval van problemen. Ook dit kan een belangrijke bepaling zijn die nochtans in veel voorwaarden ontbreekt.

Wie gaat er je algemene voorwaarden opstellen?

Het opstellen van deze voorwaarden gebeurt tegenwoordig steeds vaker door de eigenaar van het bedrijf zelf. Niet zelden wordt er hierbij voor gekozen om gewoon lukraak bepaalde voorwaarden van het internet af te halen. Dat is natuurlijk zeer eenvoudig en bovendien zorgt het ervoor dat je de kosten van bijvoorbeeld een jurist kan uitsparen, maar interessant is het allerminst. Voor deze voorwaarden geldt namelijk dat ze doorgaans zeer concreet worden toegespitst op een bepaald bedrijf en de diensten die zij aanbiedt of de producten die ze verkoopt. Ben je niet in staat om zelf de exacte inhoud van de algemene voorwaarden voor jouw bedrijf te bepalen? Dan is het in de praktijk altijd het interessantst om dit uit te besteden aan iemand met voldoende kennis, zoals Rocket Lawyer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.