Carbid kopen

Carbide is een krachtige en milieuvriendelijke chemische stof. Het staat bekend om zijn gebruik bij de productie van staal. Maar het heeft ook veel nuttige industriële toepassingen, zoals de vervaardiging van medische apparatuur of schuurmiddelen voor het polijsten van metalen gereedschap. Carbid kopen? Het kan ook ingezet worden als hobby, je kunt er namelijk mee knallen tijdens oud & nieuw. Het wordt veel gedaan in Twente en omstreken.

Het kan ook op kleine schaal bij je thuis worden geproduceerd, of het kan worden gemaakt in een industrieel proces waarbij koolstof als afvalproduct vrijkomt. De keuze is aan u! In deze blogpost nemen we de verschillende toepassingen van carbide met je door, hoe je het juiste type kunt identificeren.

Wat is carbid?

Carbid is een soort hard, kristalachtige stof dat kan worden gebruikt voor het maken van staal met een hoge hardheid. Het wordt als grondstof in de staalindustrie geïntroduceerd omdat het kan worden behandeld met koolstof boog om de noodzakelijke eigenschappen te verkrijgen voor het maken van hoge snelheid staal. Het proces om carbide te produceren wordt carboniseren genoemd. Woelmuis bestrijden? Dit kan zelfs ook met carbid! Het is dus multifunctioneel.

Waarom moet carbid uit het milieu verwijderd worden?

Carbide is een zeer sterk en duurzaam materiaal met een hoog smeltpunt. Het heeft een soortelijk gewicht van 1,53 tot 1,55, wat betekent dat het minder dicht is dan water. Dit betekent dat er meer kracht nodig is om het uit het milieu te verwijderen. Als je één vierkante meter tapijt neemt en één vierkante meter van dat tapijt verwijdert, heb je slechts de helft van de milieubelasting verwijderd. Bovendien kan koolstofdioxide verwijdering duur zijn in het gebruik en heeft het een grote invloed op het milieu vanwege de productie van broeikasgassen..

Welk type carbid is het beste?

Zowel koolstof als roestvrij staal kunnen worden gebruikt voor het maken van vuurwapens. Carbide wordt meestal gekozen voor harde, snelle staalsoorten. Carbide heeft ook een goede schokbestendigheid en chemische weerstand, waardoor het ideaal is voor toepassingen met hoge spanning, zoals gereedschap onderdelen, matrijzen en andere gereedschap onderdelen. Koolstofstaal daarentegen verouderd slecht, is zachter en minder duurzaam, en moet vaker worden vervangen dan roestvrij staal.

Carbide productie

De productie van carbide kan worden onderverdeeld in drie typen, primair, secundair en tertiair. Het primaire productieproces maakt gebruik van een koolstofbron zoals steenkool, aardgas, olie of roet. Het secundaire productieproces van carbide maakt gebruik van een materiaal dat reeds in carbide is omgezet (bijvoorbeeld door reductie), zoals mangaansulfaat, ijzerfosfaat, tinoxide of zinkoxide. Bij het tertiaire productieproces van carbide wordt een materiaal gebruikt dat nog niet is gereduceerd (b.v. ijzer-chroom-nikkel).