mol

Mollen zijn kleine, ongezellige ondergrondse holenmakers. Rode mollen komen over de hele wereld voor, maar ze komen het meest voor in Midden- en Zuid-Amerika. Er zijn verschillende soorten mollen in Noord-Amerika (de drie die wij kennen), terwijl Europeanen slechts één soort hebben in hun onderfamilie, Polutophilygeinae: de gewone mol (Eulepilepis septentrionalis). Een korte opmerking over de etymologie: Het Engelse woord “mol” is afgeleid van Frans mol, dat “graver” of “ondergronds wezen” betekent, want dat was wat deze kleine jongens deden. Voordat ze mollen werden genoemd, werden ze wombats genoemd vanwege hun gewoonte om holen onder de grond te graven om warmte en licht te vermijden. Wist je dat je ze kan verjagen met carbid schieten?

Wat zijn mollen?

Mollen zijn bodembewonende, blinde, haarloze, vleesetende, dikke, ronde, harige, langzaam bewegende, nachtelijke, van schemerlicht afhankelijke dieren die meestal bruin van kleur zijn. Ze komen zowel op het land als in het water voor, hoewel ze het meest voorkomen in de bodem en de ondergrond van bossen en landbouwgebieden. Mollen verjagen? Mollen zijn over het algemeen nachtdieren en crepusculair, wat betekent dat ze ’s nachts tevoorschijn komen om te foerageren, en dan overdag terugkeren naar hun holen.

Hoe groot zijn mollen?

De lengte van een mol kan sterk variëren, afhankelijk van de omgeving waarin hij leeft. In sommige gebieden, zoals het Amerikaanse zuiden, kunnen ze de lengte van een kleine hond bereiken. De gemiddelde volwassen mol heeft een lichaamslengte van 40 tot 80 centimeter, met een gemiddelde van 50 centimeter. Mollen zijn nachtdieren en vermijden fel licht, zodat je ze niet kunt zien. Dit is regel nummer één voor mollen, en dat geldt ook als je ze overdag spot. Zoek mollen altijd ’s nachts! Als je een mol ziet, kijkt je waarschijnlijk in de verkeerde richting.

Waar leven mollen?

Mollen komen in het wild meestal voor in gebieden met een rijke bodem en grondwater. Ze komen vaak voor in gebieden met weinig of geen menselijke bewoning. Het is belangrijk te onthouden dat mollen ongevaarlijk zijn en geen bedreiging vormen voor mensen. Als je echter een rode mol in jouw tuin, jouw huis of jouw tuin vindt, moet je onmiddellijk een professionele dieren verwijderaar bellen om hem van jouw eigendom te verwijderen.

Het paringsritueel van de rode mol

Het paringsritueel van de rode mol is zeer interessant en complex. De mannelijke mol begint het paringsproces eerst met het verzorgen van het vrouwtje. Daarna bestijgt het mannetje het vrouwtje en produceert een sterke geur die andere mannetjes afstoot. Het vrouwtje wordt dan zwanger en wordt door het mannetje verzorgd tot het einde van haar zwangerschap. Mollen zijn niet alleen bodemetende dieren, ze banen zich ook graag een tunnel door de grond, vaak in de vorm van een waterspreeuw. Als je er een ziet in jouw omgeving, controleer hem dan. Als hij graaft, gaat hij waarschijnlijk ergens heen waar dat niet mag.