Wanneer je een auto in het Nederlandse verkeer brengt zal je er rekening mee moeten houden dat je daarvoor een verplichte verzekering dient af te sluiten. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde WA-verzekering. Veel mensen die van plan zijn om een boot te kopen denken dat er eveneens in dat geval sprake is van een soortgelijke verplichting. Dat is niet zo. Je bent op moment van schrijven in Nederland niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Dat betekent echter niet dat een dergelijke verzekering niet interessant is, integendeel. Wil je daar nu graag meer over te weten komen? Dan is het zeker een aanrader om je te verdiepen in deze pagina!

Hoe kan je een bootverzekering afsluiten?

Vergelijkbaar met de autoverzekering is het mogelijk om ervoor te kiezen om een bootverzekering op verschillende manieren af te sluiten. De drie opties waar je uit kan kiezen zijn de volgende:

  1. WA-verzekering;
  2. WA + beperkt cascoverzekering;
  3. WA + volledige cascoverzekering;

Voor de WA-verzekering voor boten geldt vergelijkbaar met de autoverzekering dat ze alleen maar de schade dekt die wordt aangebracht met jouw boot aan derden. Ondanks deze beperkte dekking hoeft het niet gezegd te worden dat deze in de praktijk in heel veel situaties wel degelijk haar nut kan bewijzen. Wil je graag een uitgebreidere bootverzekering afsluiten? Dan behoort dat uiteraard eveneens tot de mogelijkheden. Let wel, besteed er ook altijd aandacht aan dat niet altijd alle wateren zijn verzekert bij het afsluiten van een bepaalde verzekering. De kans bestaat dan ook dat je buiten Nederland bijvoorbeeld niet standaard bent verzekerd. Dit moet je zeker controleren.

Waarom is een bootverzekering niet verplicht?

Veel mensen schrikken er toch een beetje van dat de bootverzekering niet wettelijk is verplicht zoals dat wel het geval is bij de autoverzekering. Tot op moment van schrijven hebben de overheden er in Europa echter voor gekozen om dat niet te doen. Wat hier de achterliggende drijfveer voor is, is eigenlijk niet echt duidelijk. Meer dan waarschijnlijk wil men mensen uiteindelijk gewoon de mogelijkheid aanbieden om zelf te kunnen beslissen om dit te doen of niet… dit uiteraard met de nodige gevaren van dien. In ieder geval, het feit dat er geen wettelijke verplichting voor geldt neemt niet weg dat je in bepaalde situaties wel degelijk over een bootverzekering moet beschikken. Verschillende havens kunnen deze verplichting opleggen, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor organisatoren van wedstrijden. Ook zij kunnen een verzekeringsbewijs vragen. Twijfel dus niet te lang en verzeker je boot via Eerdmans.nl.

Toch meer dan de moeite waard om te overwegen

Het feit dat een verzekering niet verplicht dient te worden afgesloten betekent in de praktijk beslist niet dat het niet interessant kan zijn om dat toch te doen. Op het moment dat je met een boot gaat varen spreekt het voor zich dat je altijd verantwoordelijk bent voor toch best een behoorlijk kapitaal. We kunnen tegenwoordig vaststellen dat het merendeel van de Europese wateren steeds drukker worden bevaren wat als gevolg heeft dat ook het risico op schade toeneemt. Het wordt in de praktijk dus sterk aangeraden om toch maar een geschikte bootverzekering af te sluiten. Enkel en alleen op die manier kan je jouw investering op het water immers op passende wijze beschermen.

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.